Módszertanok

A legnívósabb nemzetközi tudásokat gyűjtjük össze azért, hogy a legmagasabb színvonalon támogathassuk partnereinket. A Teal 2016 óta kiemelten fontos küldetésünk, így nagy gonddal válogattuk össze jelenlegi eszköztárunkat. 

 

 

Frederic Laloux: A jövő szervezetei

Szellemiségünk forrása

A jövő szervezetei című könyv az évszazad egyik legolvasottabb menedzsment könyve. Szervezetek ezreit inspirálta arra, hogy egy emberközpontúbb, transzparensebb szervezeti struktúrát hozzanak létre, és megértsék a szervezetek természtes evolúcióját. Ezt a tudást mi hoztuk be 2016-ba Magyarországra a könyv lefordításával és forgalmazásával. Azóta is segítünk azoknak a szervezeteknek, csapatoknak, vezetőknek és egyéneknek, akik a Teal útjára szeretnének lépni. Sokat tanultunk Frederictől és tagjai vagyunk több olyan közösségnek, amik a könyvében leírt értékeket képviselik és terjesztik a világban.

Koldo Saratxaga és a K2K Emocionando módszer

Nincs reménytelen szervezet

A baszk K2K Emocionando fejlesztői csoport több, mint 100 vállalatot kísért világszerte a Teal átalakulásban, sikerrel. Még a csőd széléről is hoznak vissza szervezeteket, már fél év alatt megmutatkozó eredményekkel. Gyakorlati tudásuk, tapasztalatuk és módszertanuk a legkidolgozottabb Európában – erős üzleti szemléletű, pragmatikus megközelítéssel dolgoznak.

Toldi Zsuzsanna, az Aquilone Training Kft. tulajdonosa és vezető tanácsadója hazánkban egyedüliként vett részt és sajátította el ezt a módszert a K2K szervezetfejlesztői képzésén.

Dave Logan & John King & Halee Fischer-Wright: Tribal Leadership

A szervezeti törzsek nyelve

Dave Logan és szerzőtársai 2011-ben leírtak öt jellegzetes vállalati „törzsi” kultúrát. A Tribal Leadershipben azt mutatják meg, hogyan lehet haladni az egyes törzsi szintek között. Különleges értéke az együttműködési szintek és a nyelvhasználat közötti összefüggés bemutatása.

Barbara Fredrickson: “Broaden & Build” elmélet

A pozitív érzelmek szerepe

Barbara Fredrickson azt a kérdést tette fel, mi az evolúciós szerepe a pozitív érzelmeknek? A válasz a következő: a pozitív érzelmek megnyitják a szívünket és az elménket, kíváncsivá, befogadóvá és kreatívvá tesznek minket. Amikor nincsen ránk leselkedő veszély, ebben a széleslátókörű, nyitott állapotban játszunk, új dolgokat próbálunk ki és tanulunk. A felhalmozott ismeretek és tapasztalatok növelik a túlélési esélyeinket, amikor legközelebb szorult helyzetbe kerülünk.

David Rock SCARF Modell

Lobo & Casciaro Bizalom modellje

Munkahelyi kapcsolatok és a bizalom

Miguel Sousa Lobo és Tiziana Casciaro azt kutatták, mi alakítja a munkahelyi kapcsolatainkat. Kutatásuk meglepő erdményre vezetett. Fajunk fennmaradását szolgálta az a ma is meglévő képességünk, hogy gyorsan eldöntsük, valaki veszélyes-e számunkra. A veszélyesség ellentéte a bizalom, és azt, hogy kiben bízunk meg kompetencia és jóindulat alapján döntjük el.