Frederic Laloux A jövő szervezetei című művében írta le a történelem során kialakult és ma is működő 5 emberi együttműködési forma egyikeként a Tealt. Miért kell erről könyvet írni? Mert a Teal szervezetek tudják a választ arra, hogyan lehet a váratlan fordulatok világában a közösségek erejével, az emberi potenciál kibontakoztatásával sikeres for és non profit szervezeteket, iskolákat, kórházakat létrehozni. A jövő szervezetei több éve sikeresen működő vállalatok példáján keresztül mutatja be azokat a gyakorlatokat és működéseket, amelyek az egyéni, csoportos és vállalati fejlődést állítják a középpontba.

Evolúciós szemléletű történelmi áttekintés

A történelem során folyamatosan fejlődő emberi tudatossághoz egyre hatékonyabb és összetetteb szervezeti modellek párosultak. Ez a fejlődés folyamatosan és exponenciálisan halad, ma is épp egy fordulópontot élünk meg.

gyakorlati kézikönyv a jövő szervezeteihez

Cégek, iskolák és kórházak részletes példáin keresztül ismerhetjük meg, hogyan működik egy tudatos, emberi szervezet. Betekintést nyerünk, hogyan struktúrálódnak és üzemelnek napi szinten ezek a szervezetek.

előfeltételek a sikeres működéshez

Mi szükséges ahhoz, hogy ebben az új modellben épüljön fel egy új szervezet? Lehetséges egy meglévőt átalakítani? Ha igen, hogyan? Milyen eredményekre és milyen időtávon lehet számítani?

1904-ben vagyunk. Kapálgatunk a kertünkben, elhúz felettünk egy repülő. Még sosem láttunk ilyet. Új, furcsa, idegen. Lehet azok közé tartozunk, akik egyből a fejünkbe vesszük, hogy fel akarunk ülni egyre. Vagy azok közé, akik legközelebb a városban járva körbekérdezünk, ki mit hallott az égi masináról. Vagy azok közé, akik a helyi újság cikkjét elolvasva szeretnénk többet megtudni. De így, visszagondolva, az hogy kapálgatunk tovább, mintha mi sem történt volna, elég nagy csacskaságnak tűnik, nem?

Preiszinger András senior tréner
Preiszinger András

Frederic Laloux könyve magával ragadott. Az ember és a szervezet kapcsolatának olyan jövőjét tárja elénk, ami befészkeli magát az ember fejébe. Remélem, hogy a nem olyan távoli jövőben egyre többen vállalják majd a teal szerveződés örömeit és kihívásait.

Csák Anna kultúrális antropológus, OD szakértő
Csák Anna

Mindig is éreztem, hogy lehet más a munka. Lehet olyan munkahelyeket csinálni, ahol olyan feladatokon dolgozunk, ami számít, olyan emberi környezetben, ahol nem kell maszkot magunkra raknunk: igaziak lehetünk és ahol mi magunk határozzuk meg hogyan szervezzük a munkát. Ez a könyv pont erről szól. Alapmű.

Pfenninberger Ádám CEO, JóSzaki.hu
Pfenninberger Ádám

A Reinventing Organizations olvasása közben olyan érzésem volt, mintha önmenedzselő cégek vezetőivel beszélgethettem volna a mi szervezetünkről. A könyv nagyon jól struktúráltan, részéletekbe menően elemez cégeket, melyek sikeresen adaptálták az önmenedzselő paradigmát.

Bárdos Kristóf CEO, Digital Natives
Bárdos Kristóf

A 25 éves pályafutásom során mindig az izgatott a legjobban, hogy emberek és csoportok mitől válnak önjáróvá. Mi az a szikra, ami beindítja a belső lángot, amivel a világot meg lehet mozgatni? A könyv rengeteg elméleti és praktikus választ ad erre a kérdésre. Emellett egy olyan keretrendszert is kaptam, melyben szinte bármilyen felmerülő emberi vagy céges problémát el tudok helyezni és meg tudom érteni a mélyen szántó okokat. Ezeket megértve sokkal könnyebb a megoldás megtalálása.

Molnár Károly Project Director, Black Swan Hungary
Molnár Károly